ua en ru

Парубій розповів про особливості реформи децентралізації

Парубій розповів про особливості реформи децентралізації Фото: Андрій Парубій

Парубій вважає реформу децентралізації однією з ключових в Україні

Зміни до Конституції України у частині децентралізації мають умовні дві частини. Про це спікер Верховної Ради України Андрій Парубій розповів в інтерв’ю телеканалу "Рада", повідомляє прес-служба парламенту.

"Одна - це сама реформа децентралізації, яка, на моє переконання, є однією з ключових реформ в Україні", - сказав він.


Інший пункт, що стосується здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, на його думку, не має безпосереднього відношення до цієї системи реформ.

"На жаль, цей пункт став причиною не тільки політичних конфліктів, а й загальносуспільної дискусії. І фактично цей пункт, який залежить від виконання Путіним Мінських домовленостей, не дозволяє прийняти цю важливу та ключову реформу", - підкреслив він.

Парубій також зазначив, що наразі рано говорити про можливість ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації разом з тим пунктом. Водночас, він зауважив, що між першим та другим читанням "не може бути вилучено жодного пункту, не може бути змінено жодної крапки, жодної коми".

Він також наголосив, що, на його думку, необхідно розпочати цей процес фактично з початку, вилучивши пункт в окремий проект змін до Конституції, і тоді знов необхідне рішення Конституційного суду і розгляд в першому та другому читаннях.

"Якби це була моя воля, то я би цей пункт, який є залежним від міжнародних договорів, вилучив, а щоб по децентралізації, по якій є консенсус і в суспільстві, і в Верховній Раді, провели реформу, щоб вона запрацювала в Україні. А окремим положенням і окремим проектом закону про зміни до Конституції ми б розглядали питання про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей... Це би спровокувало а навіть ті процеси, які відбуваються поза змін до Конституції, в Податковому кодексі, в діяльності Кабінету міністрів України, - вони вже на сьогодні дали великі плоди", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше Парубій заявляв, що пункт про "особливий статус" Донбасу гальмує децентралізацію.