ua en ru

Партія комуністів Молдови звинуватила владу в масштабних силових діях проти членів партії.

Партія комуністів Молдови виступила сьогодні із заявою, в якій звинуватила владу республіки в масштабних діях силового характеру проти членів і активістів партії. Як наголошується в документі, "з перших днів після приходу до влади праворадикальна коаліція витрачала значні адміністративні і пропангандістські зусилля для дискредитації і залякування членів Партії комуністів Молдови, її активістів і прихильників, а сьогодні з жалем можна констатувати, що влада перейшла від слів і залякувань до конкретних силових дій і провокацій відносно членів опозиційної Партії комуністів".

У заяві йдеться, що 9-10 січня силами кримінальної поліції і Служби інформації і безпеки Молдови були розгорнені масштабні дії силового характеру відносно представників опозиційної Партії комуністів Молдови. Десятки молодих членів партійних організацій Кишинева були викликані на допити в поліцію, у тому числі і перший секретар районної організації сектора Чокана Кишинева, кандидат в депутати парламенту від ПКРМ Михайло Полянський. Були також проведені необгрунтовані і незаконні обшуки на квартирах окремих активістів і прихильників, а також затриманий молодий комуніст, якого згодом незаконно протримали в комісаріаті поліції більше 12 годин, не надавши право на телефонний дзвінок і юридичний захист. В процесі допитів і бесід співробітники поліції вимагали визнати причетність представників ПКРМ до інциденту на центральній площі Кишинева 14 жовтня 2009 р., коли стався вибух гранати.

Як наголошується в заяві ПКРМ, "очевидно, що нинішня влада силами державних правоохоронних органів розв'язала політичну помсту відносно представників опозиційної партії і її прихильників, показуючи свою нездатність вирішувати соціальні і економічні проблеми країни, відверто не бажаючи боротися з реальною злочинністю, що піднімає голову". Партія комуністів Молдови звернула увагу громадськості і міжнародних демократичних структур на очевидні ознаки формування в республіці "диктатури правого толку", на випадки "грубого порушення прав громадян".

Нагадаємо, в результаті вибуху, який стався в центрі Кишинева пізно увечері 14 жовтня 2009 р. в ході концерту, присвяченого Дню міста, було поранено 55 людей. Генеральна прокуратура Молдови за фактом вибуху порушила кримінальну справу за ст. "терористичний акт". Слідство вважає теракт основною версією злочину, враховуючи, що вибух був проведений за допомогою наступальної гранати РГ-42, а також того факту, що незадовго до вибуху в приймальню прем'єр-міністра Володимира Філата поступило декілька дзвінків з погрозами на адресу нинішньої влади.