ua en ru

Парламентарії закликали В.Ющенка розглянути земельну ситуацію в Криму на засіданні РНБО.

В Криму може відбутися серйозний міжнаціональний і міжконфесійний конфлікт, якщо не викоренити корупцію, що існує там в земельній сфері. Про це на прес-конференції заявив голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань самозахоплення земельних ділянок, незаконного будівництва в Сиімферополі і бездіяльності правоохоронних органів Василь Кисельов, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами члени комісії недавно побували в АРК, де встановили численні факти будівництва офісних, житлових і торгових приміщень, розважальних центрів в Сімферополі та інших містах півострова без будь-яких дозвільних документів. В.Киселеьов назвав адреси таких об'єктів і відзначив, що судова система виявляється замішаною в корупцію, оскільки виносить свідомо неправові ухвали по їх узаконенню. Разом з тим, підкреслив він, прокуратура Криму фактично не реагує на порушення і на уявлення по таких випадках з боку органів внутрішніх справ.

Член комісії Ярослав Кендзьор заявив, Кримом управляє кримінал, зрощений з політичними структурами. За його словами так званим «смотрящим» в автономії є заступник керівника фракції Партії Регіонів у Верховній Раді АРК Олександр Мельник. За словами Я.Кендзьора, представники ПР мають «зелену вулицю» в рішенні всіх своїх земельних питань.

В.Кисельов також вважає, що ситуація, що склалася в Криму, загрожує і міжнаціональному миру на півострові, оскільки кримсько-татарська община тривалий час не може отримати ділянку для будівництва Соборної мечеті. Народний депутат підкреслив, що така очевидна несправедливість підігріває радикальні настрої в середовищі кримських татар.

ТСК вирішила звернутися до Президента Віктора Ющенка з проханням розглянути ситуацію в Криму на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Звіт про роботу комісії повинен бути заслуханий в парламенті найближчим часом.