ua en ru

Парламент завтра спробує подолати вето Президента на закон про діяльність ВР, – В.Литвин.

Верховна Рада України завтра, 1 грудня, спробує подолати вето Президента України на закон щодо порядку і організації роботи ВР України. Про це на брифінгу у Верховній Раді України повідомив спікер Володимир Литвин, передає кореспондент РБК-Україна. "Цілком очевидно, що внутрішні процедури роботи ВР визначаються регламентом, а власне організація ВР, визначається законами. Є закони про статус нардепа, про комітети і т.д... Хочу нагадати, що відповідно до закону про Конституційни й суд, його діяльність регламентується відповідним регламентом, який також має бути оформлений у вигляді закону. Але, якщо ми почнемо провокувати війни, то це не ті проблеми, які сьогодні хвилюють", - зазначив В.Литвин.

Спікер запевнив, що 1 грудня Верховна Рада України зможе подолати вето Президента.
Нагадаємо, 27 листопада голова КСУ Андрій Стрижак оприлюднив рішення КСУ про неконституційність закону України "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України" від 4 вересня 2008 р. та регламенту Верховної Ради України від 19 вересня 2008 р. Відповідне подання вносив Президент України Віктор Ющенко.
Автор клопотання наголошував, що при прийнятті закону було порушено процедуру ухвалення та набрання ним чинності, передбачену ч.4 ст.94 Конституції України, а саме: діючий голова Верховної Ради України, не підписавши закон для офіційного оприлюднення, опублікував його за підписом попереднього голови парламенту.
Президент зазначає, що закон містить тільки бланкетну норму, яка відсилає до інших джерел права і не створює належної правової бази для роботи парламенту, як це закріплено в Конституції України. За своїм змістом ст.1 закону передбачає можливість визначити організацію і порядок діяльності парламенту підзаконним актом - регламентом. Сам же регламент не прийнято як закон за встановленою Конституцією України процедурою розгляду, ухвалення законів і набрання ними чинності. Автор клопотання констатує, що регламент унормовує організацію і порядок діяльності Верховної Ради України, а тому має прийматися виключно як закон України і за визначеною ст.84, 93, 94 Конституції України процедурою його розгляду, ухвалення і набрання ним чинності.
Нагадаємо також, що закон України "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України" був прийнятий Верховною Радою України 8 квітня 2008 року. Як повідомляється на офіційному парламентському сайті, 23 квітня 2008 р. закон було повернуто від Президента України з пропозицією відхилити його, оскільки, на думку Президента України, зазначений закон містить норми, що порушують Конституцію України та не враховують рішення КСУ від 1 квітня 2008 року № 4-рп/2008.
ВР, розглянувши пропозиції Президента України, 4 вересня 2008 р. повторно прийняла зазначений закон із подоланням вето Президента України. За це рішення проголосували 365 народних депутатів України. Закон був направлений на підпис Президента України 8 вересня 2008 року. Однак, 18 вересня 2008 року Президент України знов повернув до парламенту зазначений Закон без підпису з мотивів присвоєння йому нового номеру та нової дати його прийняття, що, однак, не випливає зі статті 94 Конституції України та рішення КСУ від 7 липня 1998 року № 11-рп/98 як підстава для застосування повторного вето, повідомляє інформаційне управління апарату ВР.
Разом з тим, 3 лютого 2009 року Верховна Рада України повторно розглянула пропозиції Президента України до цього Закону та рішенням, прийнятим 393 голосами народних депутатів України, повторно подолала вето Президента України. 4 лютого 2009 року закон було направлено на підпис Президента України. 13 лютого 2009 року Президент України повернув закон "Про організацію і порядок діяльності ВР" до парламенту без свого підпису із пропозицією опублікувати його за підписом голови Верховної Ради відповідно до частини четвертої статті 94 Конституції України.
За Конституцією України закон, повторно прийнятий Верховною Радою України не менш як двома третинами від її конституційного складу, який не був підписаний та офіційно оприлюднений Президентом України протягом 10 днів, невідкладно офіційно оприлюднюється головою Верховної Ради України і опубліковується за його підписом.
У зв'язку з цим, закон України "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України" було офіційно оприлюднено на веб-сайті Верховної Ради й опубліковано у газеті "Голос України" та інших друкованих засобах масової інформації за підписом голови Верховної Ради України, який обіймав цю посаду на час прийняття цього закону - Арсенія Яценюка.