ua en ru

Парламент має вдосконалити форми оскарження та перегляду рішень судів загальної юрисдикції, - В.Барбара.

Парламент має вдосконалити форми оскарження та перегляду рішень судів загальної юрисдикції. Про це РБК-Україна повідомив голова Судової палати в господарських справах Верховного суду України (ВСУ) Валентин Барбара.
"Судді ВСУ цілком погоджуються з основним висновком Конституційного суду України (КСУ), оприлюдненим 16 березня 2010 р., що законодавець має удосконалити форми оскарження та перегляду рішень судів загальної юрисдикції", - заявив В.Барбара.
У цьому зв'язку голова Судової палати у господарських справах особливо актуальним назвав необхідність прийняття нового Господарського процесуального кодексу України (ГПКУ), проект якого пройшов перше читання у Верховній Раді. "Недосконалість чинного ГПКУ, прийнятого набагато раніше від Кодексу адміністративного судочинства (КАС) та Цивільного процесуального кодексу (ЦПК) України, в яких на палати ВСУ покладено можливість забезпечувати єдність судової практики всіма судами України, підтвердив наразі і Конституційний суд", - наголосив В.Барбара.
У рішенні КСУ від 11 березня 2010 р. є посилання на практику Європейського суду з прав людини. "Цей суд ніколи не скасовує рішення національних судів, а лише констатує, що чинне законодавство тієї чи іншої країни не дає можливості повною мірою захистити права й свободи її громадянина, а отже, потребує вдосконалення", - зазначив суддя.