ua en ru

Парламент планує ввести кримінальну відповідальність за домашнє насильство

Парламент планує ввести кримінальну відповідальність за домашнє насильство Фото: домашні тирани можуть отримати термін

Також пропонується ввести кримінальну відповідальність за примушення до шлюбу

Верховна Рада України планує ввести кримінальну відповідальність за примушування до вступу у шлюб та домашнє насильство. Відповідний законопроект №4952 підтримали 244 нардепа, передає кореспондент РБК-Україна.

За домашнє насильство буде передбачена кримінальна відповідальність

Зокрема, пропонується передбачити, що домашнє насильство, тобто умисне систематичне скоєння фізичного, психологічного чи економічного насильства по відношенню до теперішнього чи колишнього подружжя, яке призводить до фізичних страждань або втрати працездатності, карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

За примушення до шлюбу також можна буде отримати термін

При цьому пропонується також ввести кримінальну відповідальність за примушення до шлюбу. Так, проектом закону передбачається, що примус до вступу в шлюб або заманювання з цією метою особи на територію іншої держави передбачає арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі до 3 років або позбавлення волі на той самий строк.

Підкреслимо, що особам, які вчинили домашнє насильство, суд може заборонити перебування у місці спільного проживання з потерпілою особою або заборонити наближатися на певну відстань до місця проживання потерпілої особи, а також заборонити телефонні розмови та контактувати через третіх осіб. Крім того, пропонується передбачити, що примус особи без його згоди до вчинення актів сексуального характеру з особою, від якої потерпіла особа є матеріально або службово залежна, передбачає штраф до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тисяч гривень) або обмеження волі до 2 років.

Винним заборонять жити та пілкуватися з потерпілими

Відзначимо, в ході обговорення нардепи вирішили залучити до підготовки законопроекту до другого читання представників Всеукраїнської ради церков і внесли виправлення щодо вилучення з тексту документа згадок про сексуальної орієнтації.

Нагадаємо, Рада прийняла за основу законопроект про запобігання домашнього насильства.