ua en ru

Пан Гі Мун розкритикував Президента Сірії за нездатність зупинити "кривавий конфлікт" усередині країни

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун розкритикував Президента Сірії Башара Асада за нездатність зупинити "кривавий конфлікт" усередині країни. Він зазначив, що сирійському лідерові не вдалося завершити військове протистояння, яке вже забрало життя близько 2 тис. осіб. За його словами, Асад дзвонив в Нью-Йорк і обіцяв Пан Гі Муну, що всі військові операції будуть припинені. "Шкода, що він не стримав своїх слів", - сказав генсек ООН, передає Associated Press.

Він нагадав, що багато світових лідерів закликали Асада припинити насильство, і висловлювали надію, що лідер Сирії "задовольнить їхні вимоги".

Нагадаємо, з середини березня 2011р. в Сирії тривають масові безлади, викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу і Північної Африки. Учасники заворушень вимагають відставки Асада і проведення політичних реформ. Глава держави пішов на ряд поступок опозиції, зокрема, скасував надзвичайний стан, який діяв в країні з 1963 р., і оголосив про широку амністію.

Сирійська влада жорстко подавляє несанкціоновані акції протесту, у тому числі застосовуючи армійські підрозділи. США і Євросоюз запровадили низку санкцій відносно сирійського керівництва, а Рада Безпеки ООН засудила відкрите порушення прав людини і застосування зброї проти мирних жителів.