ua en ru

Падіння рентабельності українських металургів на тлі зростання їх акцій свідчить про масштабну інтеграцію вітчизняної фінсистеми у світову, - аналітик.

Від'ємна рентабельність українських металургів на тлі зростання акцій їх метпідприємств свідчить про масштабну інтеграцію української фінансової системи у світову, а також про збільшення розриву між реальним сектором України і національним фондовим ринком. Таку думку висловила гендиректор iTrader Ольга Марченко.
Нагадаємо, на тлі світового зростання попиту і цін на метал українські металурги показали негативну рентабельність - 9,6% (1,6 млрд грн.) за січень-лютий 2010 р. Відзначимо, що на тлі світового тренда українські металурги збільшили виробництво основних видів продукції на 10-15% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 р. При цьому, зростання вартості котирувань акцій ВАТ "Алчевський меткомбінат", ВАТ "МК" Азовсталь ", ВАТ" Єнакіївський метзавод ", ВАТ" ММК ім.Ілліча "на фондовій біржі склав 50-100%.
"Світове зростання попиту на метал викликане збільшенням загальної активності виробництв, що використовують дану сировину. В Україні інвестори керувалися фактом зростання світового попиту, саме тому ситуація на українській біржі була протилежною падінню реального сектора, і акції українських металургів продемонстрували пристойне зростання. Така ситуація викликана діями торговців, які передбачають ситуацію поліпшення клімату в реальному секторі металургійних підприємств", - відзначила О.Марченко.