ua en ru

П.Порошенко 8 грудня в Брюсселі візьме участь в засіданні в рамках проекту "Східне партнерство".

Міністр закордонних справ України Петро Порошенко разом з делегацією від МЗС візьме участь 8 грудня в Брюсселі в засіданні в рамках проекту "Східне партнерство". Про це в ході брифінгу заявив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв, передає кореспондент РБК-Україна.

Він зазначив, що зустріч відбуватиметься в форматі 27 плюс шість. Він нагадав, що програма "Східне партнерство" - це додатковий елемент посилення євро інтеграційного курсу України. Він також зазначив, що в рамках даної програми ЄС виділив для 6 країн, які не є членами ЄС. 600 млн євро для реалізації різних програм. В ході засідання, за його словами, Україна планує обговорити низку міжнародних проектів в рамках співпраці України-Білорусі-Литви, України-Молдови, а також співпрацю між Україною та Білоруссю в частині сприяння створення та облаштування кордонів за європейським типом.

Крім того, Україна планує обговорити з країнами ЄС низку проектів, в т.ч. тих, які стосуються регіонального співробітництва. "Для нас пріоритетом буде пілотний проект - це Крим. Я сподіваюсь, що на саміті, який буде післязавтра, буде це питання офіційно анонсоване, про те, що Крим буде дійсно пілотним проектом в який ЄС готовий інвестувати для того, щоб сприяти вирішенню нагальних проблем соціально-економічного характеру в Криму", - сказав він.

Він наголосив, що ЄС може виділити кошти для Криму, в т.ч. для забезпечення півосотрову питною водою, покращення стану каналізації, а також перетворення Севастополя на один з кримських центрів туризму. Він наголосив, що проект "Крим" - це не лише інвестиції з боку ЄС, але і з боку його окремих членів, в т.ч. Великобританії і Португалії.

Він відмовився вказати точну суму, необхідну для реалізації даного проекту, зазначивши, що сума "дуже амбіційна".