ua en ru

Озвучений М.Азаровим показник держборгу, швидше за все, враховує борги держкомпаній і формальні борги держави, - експерт.

Озвучений М.Азаровим показник держборгу в розмірі 93,5% ВВП, швидше за все, є не тільки держборгом, але і боргом держкорпорацій, боргом держпідприємств або боргом, який формально можна повісити на державу, оскільки за офіційною інформацією Мінфіну, яка оприлюднюється щомісячно, держборг був істотно нижчий. Таку думку висловив РБК-Україна експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.

Можна також вважати боргом і невиплату підвищених зарплат і пенсій, відповідно до закону про підвищення соцстандартів, прийнятому Партією регіонів і минулому році, відзначив експерт.

На його думку, за останні місяць-два якогось істотного зростання як по внутрішньому, так і по зовнішньому боргах не відбулося.

Заява М.Азарова була зроблена в контексті того, що на його думку, політика попереднього уряду, у тому числі і боргова, була не зовсім вірною, вважає О.Жолудь.

«Статистика по внутрішньому держборгу щонеділі оновлюється на сайті НБУ, і ми можемо подивитися, що зростання боргу було, оскільки був значний попит на держоблігації, але він явно не був настільки великий, - відзначив експерт. - Що стосується зовнішнього боргу України, то інформації про вихід країни на зовнішній ринок держпозик не було. Уряд не робив якихось істотних змін щодо фінансування і обслуговування ні зовнішнього, ні внутрішнього боргу».

Коментуючи доручення глави уряду Сергію Тігіпку прийняти заходи для стабілізації цін, О.Жолудь відзначив, що і раніше уряд В.Януковича, в якому був і М.Азаров, намагався регулювати ціни, але статистика щодо інфляції в період прем'єрства В.Януковича свідчить, що після таких рішень динаміка зростання цін не змінювалася. «Навіть якщо формально щось буде прийнято, то воно не виконуватиметься і буде така ж ситуація, як і в попередні рази, коли приймалися рішення щодо обмеження цін», - сказав експерт.