ua en ru

ОЗХО завершить знищення сирійської хімзброї не раніше липня 2014 р

Вивезення особливо небезпечних елементів сирійського хімічного арсеналу та їх знищення, ймовірно, не вдасться завершити до кінця червня 2014 р.

Вивезення особливо небезпечних елементів сирійського хімічного арсеналу і їх знищення, ймовірно, не вдасться завершити до кінця червня 2014 року Про це заявив глава Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО) Ахмет Узюмджу, передає Reuters.

В даний момент він знаходиться в Італії, де проводить консультації з владою країни з приводу деталей спецоперації по знищенню сирійської зброї. Узюмджу повідомив журналістам, що частка химарсенала, яка вже досягла порту Латакія, звідки здійснюється транспортування, "не так велика".

7 січня 2014 р. стало відомо, що перша партія сирійської хімічної зброї була занурена на датський корабель і покинула Сирію. Після вивезення всього арсеналу він буде доставлений в Італії і завантажений на борт корабля ВМС США, а потім вивезений в міжнародні води і знищений.

Згідно з планом ОЗХО, основну частину сирійських запасів хімічної зброї планувалося знищити до 31 березня 2014 р. Небезпечні ж хімікати другорядної важливості (швидше, товарно-продовольчого, а не суто військового характеру) планувалося утилізувати до 30 червня 2014 р.