ua en ru

Очікувані терміни початку постачання трубного газу зі Штокмановського родовища - 2016 р., скрапленого газу - 2017 р.

У Цюріху сьогодні відбулося засідання ради директорів АТ "Штокман Девелопмент АГ" (Shtokman Development AG), на якому було розглянуто програму робіт і прийнято бюджет компанії на 2010 р.

Як сказано в повідомленні компанії, партнери за проектом - Газпром, Total (Франція) і Statoil (Норвегія) - підтвердили свій намір ухвалити в березні 2011 р. інвестиційне рішення з першої частини проекту, що передбачає постачання продукції фази 1 Штокманівського проекту в газотранспортну систему ВАТ "Газпром"; очікувані терміни початку постачання трубного газу - 2016 р.

Остаточне інвестиційне рішення щодо другої частини фази 1 Штокманівського проекту, а саме, про спорудження заводу скрапленого природного газу (СПГ), буде ухвалено партнерами до кінця 2011 р.; очікувані терміни початку постачання СПГ - 2017 р.

Штокманівське родовище розташоване в центральній частині шельфу російського сектора Баренцева моря. Запаси родовища за категорією С1 складають 3,8 трлн куб. м газу і 53,3 млн т газового конденсату. Ліцензією на пошук, геологічне вивчення та видобуток газу й газового конденсату на Штокманівському родовищі володіє ТОВ "Газпром нефть шельф" (колишня назва - ТОВ "Севморнефтегаз", 100%-не дочірнє підприємство Газпрому).

Партнерами Газпрому в реалізації Штокманівського проекту є компанії Total (Франція) і Statoil (Норвегія). У лютому 2008 р. Газпром, Total і StatoilHydro підписали угоду акціонерів про створення компанії спеціального призначення Shtokman Development AG для проектування, розробки, будівництва, фінансування та експлуатації об'єктів першої фази освоєння Штокманівського родовища.