ua en ru

ОВДП залишаються фактично єдиним джерелом залучення коштів для обслуговування раніше взятих позик, - експерти Da Vinci AG

Облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) сьогодні залишаються для Кабміну фактично єдиним джерелом залучення коштів для обслуговування раніше взятих позик. Про це йдеться в звіті Ukrainian Economic Trends Forecasts на IV квартал 2011 р., опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG.

"ОВДП залишаються фактично єдиним джерелом залучення коштів для обслуговування раніше взятих позик. Пошуки урядом шляхів активної реалізації держпаперів підтверджують попередній прогноз, у якому констатувалася нездатність уряду відмовитися від нових запозичень більш ніж на місяць", - відзначають аналітики в звіті.

Вони відзначають, що зниження припливу інвестицій і лускання ринку зовнішніх запозичень внаслідок невизначеності з наданням Україні чергового траншу МВФ змушує уряд шукати шляхи підвищення привабливості ОВДП і активізувати первинний ринок цих паперів.

"З метою активізації ринку ОВДП Мінфін спростив доступ до ОВДП, збільшивши кількість банків, що мають право купувати облігації в ході первинного аукціону", - вважають у Da Vinci AG.

У документі наголошується, що незважаючи на те, що графіком розміщення ОВДП на IV квартал 2011 р. передбачено проведення тільки двох аукціонів з розміщення індексованих паперів Мінфін вдасться до додаткових випусків цінних паперів, у тому числі деномінованих в іноземній валюті.

"Поява нового інструменту, регламентованого постановою КМУ №1011 від 28 вересня 2011 р., має активізувати ринок ОВДП і збільшити обсяг торгів на ньому. Оскільки ці папери не будуть цільовими, а залучені під їх розміщення ресурси уряд направить на пріоритетні програми в реальних секторах економіки, то цей інструмент можна розглядати в якості альтернативи прямих іноземних інвестицій, приплив яких залишається досить млявим в умовах невизначеності на світових ринках і кризи в єврозоні... Нові папери зможуть торгуватися з премією до прибутковості суверенних єврооблігацій, яку попередньо оцінюють в діапазоні 200-300 базових пунктів", - вважають експерти.

При цьому аналітики Da Vinci AG висловлюють стурбованість тим фактом, що найбільша частка ОВДП відноситься до короткостроковими позиками, що означає збільшення навантаження по виплаті на найближчі 1-2 роки. Саме на цей час припадають основні виплати за зовнішніми зобов'язаннями. Аналітики також вважають, що поява ОВДП деномінованих в іноземній валюті може викликати падіння попиту банків на іноземну валюту.

"Поява ОВДП деномінованих в іноземній валюті буде сприяти зниженню потенційного попиту банків на іноземну валюту, сприяючи зростанню її пропозиції", - говориться в повідомленні.