ua en ru

Відповідальність за смерть громадянина Грузії в Цхінвалі Тбілісі покладає на РФ

Відповідальність за смерть громадянина Грузії в Цхінвалі Тбілісі покладає на РФ Фото: Грузія засудила загибель свого громадянина в Цхінвалі (ru.torange.biz)

Про смерть затриманого незаконно громадянина Грузії в Цхінвалі влади повідомили Місії спостерігачів ЄС

Міністерство закордонних справ (МЗС) Грузії засудило факт смерті незаконно затриманого громадянина Грузії Арчіл Татунашвілі в Цхінвалі. Відповідальність Грузія поклала на Російську Федерацію (РФ), повідомляє Civil.ge.

Також МЗС Грузії повідомило про затримання ще двох громадян - Левана Куташвілі та Іосеба Павліашвілі.

Заяву міністерства було опубліковано після того, як стало відомо, що 35-річний Татунашвілі, затриманий окупаційними силами в Ахалгорському районі, помер 23 лютого в Цхінвалі при невизначених обставинах після того, як його доставили в лікарню зі слідчого ізолятора.

Татунашвілі періодично їздив в Ахалгорі в свій будинок і для торгівлі овочами. Сім'я втратила зв'язок з ним 22 лютого. За повідомленнями, він був затриманий після словесної суперечки з окупаційними силами.

"Такі злочинні дії з боку окупаційного режиму, жертвами яких стають громадяни Грузії, свідчать про нагальну необхідність створення міжнародних механізмів з прав людини і безпеки на місці", - заявляє МЗС Грузії.

Також відомство додає, що за цей важкий факт пряму відповідальність несе Російська Федерація, як сила, що здійснює контроль на місці. Про смерть затриманого незаконно громадянина Грузії в Цхінвалі влада Грузії повідомила Місії спостерігачів ЄС і співголовам Женевських міжнародних дискусій.

Крім того, Служба держбезпеки Грузії звернулася до де-факто влади Цхінвалі і зажадала, щоб представники бюро судової експертизи були допущені на місце для первинного вивчення трупа, але отримала відмову на цю вимогу.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ Грузії засудило ратифікацію 24 січня Державною думою Росії військовоїугоди між окупованим Цхінвальським регіоном і РФ.