ua en ru

Навіть при відсутності антитіл: у США схвалили новий тест на коронавірус

Навіть при відсутності антитіл: у США схвалили новий тест на коронавірус Фото: чоловік у масці (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

У Сполучених Штатах затвердили новий тест на COVID-19, який на клітинному рівні виявляє, була заражена людина коронавірусом, навіть при відсутності в крові антитіл. Тест T-Detect COVID-19 отримав терміновий дозвіл Управління з контролю за продуктами і ліками (FDA).

Наголошується, що тест перший у своєму роді. Він з допомогою Т-клітин виявляє наявність коронавірусу в організмі людини.

Зазначається, новий тест може докорінно змінити ситуацію у сфері діагностики (коли антитіла ще не з'явилися в крові), а також спостереження за ходом коронавірусу. Також це дозволить знаходити найкращі рішення для інфікованих. До того ж нове тестування здатне бачити "відбитки" хвороби, навіть якщо з часом антитіла в крові людини зникають.

Тести T-Detect COVID-19 запущені біотехнологічною компанією Adaptive у співпраці з Microsoft. Він шукає унікальні ознаки вірусу в Т-клітинах, які можуть запам'ятати потрапляння коронавірусу в організм раніше.

Тест проводять шляхом забору крові, з якої виділяється Т-клітинна ДНК. З допомогою штучного інтелекту вона оцифровується, що дає можливість показати дані імунної системи в комп'ютері.