ua en ru

Отруєння Скрипаля: США, Британія, Франція і Німеччина зробили заяву про причетність Росії

Отруєння Скрипаля: США, Британія, Франція і Німеччина зробили заяву про причетність Росії Фото: Макрон, Трамп, Меркель і Мей (колаж РБК-Україна)

Лідери держав закликали РФ відзвітувати про речовині перед Організацією по забороні хімічної зброї

США, Великобританія, Франція і Німеччина заявили, що відмова Російської Федерації відповісти на питання британського уряду щодо отруєння Сергія Срипаля і його дочки додатково вказує на її відповідальність. Про це йдеться в заяві лідерів чотирьох держав, розміщеній на сайті німецького уряду.

Трамп, Мей, Меркель і Макрона відзначають, що речовина, використаний для отруєння і відноситься до військових спецстредствам, крім того, розроблене в Росії, вперше після Другої світової війни використана для нападу в Європі.

"Це напад на суверенітет Сполученого Королівства. Така практика явно порушує положення Конвенції про хімічну зброю і міжнародне право. Це загрожує всій нашій безпеці", - йдеться в заяві.

Також глави держав пояснили, що Британія переконливо пояснила їм, що відповідальність за цей напад, швидше за все, буде нести Росія. Вони підтримують оцінку Сполученого Королівства того, що Росія не надала правдоподібного альтернативного пояснення по справі Скрипаля.

"Відмова Росії відповісти на законні питання уряду Сполученого Королівства є додатковим доказом її відповідальності. Ми закликаємо Росію прокоментувати будь-які питання, пов'язані з нападом у Солсбері", - йдеться в заяві.

Четверо лідерів також відзначають, що РФ повинна повною мірою розкрити програму "Новачок" Організації по забороні хімічної зброї (OPCW).

"Наші побоювання посилюються в умовах минулих випадків безвідповідального поведінки Росії в інших сферах. Ми закликаємо Росію виконати свої обов'язки члена Ради Безпеки ООН, підтримувати міжнародний мир та безпеку", - закликали Трамп, Мей, Макрон і Меркель.

Нагадаємо, вчора, 14 березня Радбез ООН провів екстрену нараду у зв'язку з отруєнням у Солсбері.