ua en ru

Отруєння Скрипаля: Мей публічно звинуватила Росію

Отруєння Скрипаля: Мей публічно звинуватила Росію Фото: Тереза Мей (flickr.com/number10gov)

Скрипаль був отруєний розробленим Росією бойовою нервово-паралітичною речовиною

Росія відповідальна за отруєння колишнього розвідника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері. Про це в парламенті заявила прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, передає CBS.

Мей заявила, що Скрипаль був отруєний розробленою Росією бойовою нервово-паралітичною речовиною, зазначивши, що у визначенні речовини брали участь провідні світові експерти в Оборонній науково-технічної лабораторії.

"Уряд прийшов до висновку, що з високою ймовірністю Росія відповідальна за дії проти Сергія і Юлії Скрипаль", - повідомила Мей.

За словами прем'єра, отруєння Скрипаля було або прямою дією Росії, або Москва втратила контроль над своєю хімічною зброєю.

Мей розповіла, що ввечері 12 березня глава МЗС Великої Британії Борис Джонсон викликав російського посла для дачі пояснень про те, яким чином речовина виявилося в Солсбері і було застосовано проти колишнього російського розвідника. Лондон чекає відповіді від Росії до вечора вівторка, 13 березня.

Нагадаємо, на початку березня стало відомо, що у Великої Британії госпіталізували з серйозним отруєнням колишнього шпигуна Сергія Скрипаля, який в 1990-х і початку 2000-х передавав Лондону дані про російських розвідників, які працюють під прикриттям в Європі.

Як відомо, Скрипаль з позивним Forthwith був цінним і високооплачуваним співробітником британської розвідки. За 10 років роботи на МІ-6 (Секретна служба розвідки) він передав багато цінної інформації, серед якої був весь телефонний довідник агентів ГРУ РФ.

Скрипаль, коли полковник у російської військової розвідки, був визнаний винним у державній зраді в Росії в 2006 році, він був арештований у 2004 році Федеральною службою безпеки Росії (ФСБ) за підозрою у видачі десятків російських агентів британської розвідки і був засуджений до 13 років позбавлення волі. Пізніше він був помилуваний у 2010 році президентом Дмитром Медведєвим в рамках шпигунського обміну, щоб повернути 10 російських агентів у США назад до Москви.