ua en ru

Скасування знижок на газ для України не пов'язана з ситуацією там, - Путін

Президент Російської Федерації Володимир Путін не пов'язує скасування знижок російським газовим монополістом компанією "Газпром" на ціну за газ для України з подіями там.

Президент Російської Федерації Володимир Путін не пов'язує скасування знижок російським газовим монополістом компанією "Газпром" на ціну за газ для України з подіями там. Про це він заявив на прес-конференції, яка транслювалася на центральних телеканалах Росії.

"З подіями в Україні не пов'язано. "Газпром" не хоче вводити знижки. До гострої фази подій "Газпром" домовився про те, що вводить знижку до 268 дол. за 1 тис. куб. м газу. Дає перший транш кредиту... 3 млрд доларів. Українська сторона зобов'язується погасити борг і справно платити поточні платежі. Борг не погашений... платежі в повному обсязі не сплачуються. Якщо за лютий не заплатять, борг збільшиться майже до 2 млрд доларів. Для них це реальна проблема", - сказав Путін.

Нагадаємо, 4 березня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" з квітня скасовує знижки на постачання газу Україні.
17 грудня 2013 р. РФ і Україна підписали додаткову угоду до газового контракту про надання знижки на газ. З 2014 р. ціна на російський газ для України знизилася до 268,5 дол. за 1 тис. куб. м з колишнього рівня приблизно в 400 дол. за 1 тис. куб. м. Однак у додатковій угоді прописано, що ціна може переглядатися на кожний квартал.