ua en ru

Ослаблення ієни дозволить підняти рівень споживчих цін за рахунок зростання цін на імпорт, - ЦБ Японії

Ослаблення ієни може дозволити підвищити рівень споживчих цін в країні за рахунок збільшення цін на імпортні товари, проте Центробанк Японії не має наміру домагатися цільового показника - інфляції - тільки за рахунок цього інструменту. Таку позицію озвучив сьогодні голова Банку Японії Харухико Курода, виступаючи в бюджетному комітеті верхньої палати парламенту країни. Курода підкреслив, що ЦБ має намір побороти дефляцію при "збереженні балансу" і зростанні економіки, передає Reuters.

У квітні 2013 Курода заявив, що Банк Японії зробив все необхідне, щоб досягти цільового показника з інфляції на рівні 2% через два роки. До цього японський ЦБ оприлюднив програму монетарного пом'якшення об'ємом 1,4 трлн дол Саме таку суму протягом двох років Банк Японії має намір "закачати" в економіку країни.

8 квітня ц.р. ЦБ Японії провів першу операцію в рамках програми "кількісного пом'якшення". ЦБ справив найбільшу за всю історію разову скупку активів: на придбання довгострокових держоблігацій (термінами обігу від п'яти до десяти і більше років) було витрачено більше 1 трлн ієн (10,3 млрд дол.).

Такі операції Центробанк Японії має намір проводити регулярно, щомісяця скуповуючи держоблігації приблизно на 7 трлн ієн (більше 71 млрд дол.) У результаті, за задумом японської влади, за два роки грошова база в країні збільшиться вдвічі, а інфляція "розженеться" до 2%.

Тим часом експерти міжнародного рейтингового агентства Moody's вважають, що програма Банку Японії з пом'якшення монетарної політики дає уряду країни трохи більше часу для проведення фіскальної консолідації і структурних реформ, але не замінює їх повністю. "Пом'якшення монетарної політики в такому масштабі - явище неапробованих. Ефективність і своєчасність політики японського Центробанку для досягнення позитивних макроекономічних зрушень також залишаються під питанням", - зазначили експерти рейтингового агентства.

Moody's вважає, що програма ЦБ країни несе в собі низку ризиків, зокрема ризик зростання прибутковості за держоблігаціями, у разі якщо уряду не вдасться досягти зростання економіки. У той же час рейтингове агентство вважає, що програма "кількісного пом'якшення" надасть сприятливий ефект на кредитні рейтинги японських банків, хоча для страхових компаній обернеться деякими проблемами.

Читайте також: Дефіцит торгового балансу Японії в 2012 ФР досяг рекордних 83,7 млрд дол