ua en ru

В організації розстрілів на Майдані підозрюють 6 осіб, - ГПУ

В організації розстрілів на Майдані підозрюють 6 осіб, - ГПУ Фото: Генпрокуратура (РБК-Україна)

У ГПУ назвали підозрюваних в організації розстрілів на Майдані

В організації розстрілів на Майдані взимку 2014 року підозрюють 6 осіб. Про це сьогодні на брифінгу заявив прокурор Генеральної прокуратури України Яніс Симонов, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Симонова, в якості організаторів у справі про розстріли на Майдані фігурують шість осіб , у тому числі колишній президент Віктор Янукович.

"Це колишній голова СБУ Олександр Якименко, його заступник Володимир Тоцький, екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та його заступники Петро Федчук та Віктор Ратушняк", - зазначив прокурор.

Він також додав, що на сьогодні слідство отримало дозвіл на заочне розслідування щодо Якименка, Тоцького і Януковича.

"Це робиться, щоб у правовому полі проводити досудове розслідування у зв'язку з тим, що ця особа не перебуває на території України і не може бути притягнута до відповідальності", - заявив Симонов.

Крім того, за словами прокурора Олексія Донського, розслідується справа щодо підозрюваних у замаху на вбивство правоохоронців під час подій на Майдані.

"В рамках цього провадження повідомили про підозру певним особам", - сказав він.

Він також підкреслив, що окремо розслідується справа стосовно посадових осіб, які організували так звану "антитерористичну операцію" 18 лютого 2014 року, в результаті чого постраждали як протестувальники, так і правоохоронці. Відповідальність за ці злочини інкримінується в тому числі Януковичу.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що в судах розглядаються справи 280 причетних до насильства на Майдані.