ua en ru

Досвід Квебеку демонструє, як перекоси в мовній політиці вбивають економіку, - Медведчук

Досвід канадської провінції Квебек демонструє, як перекоси в мовній політиці вбивають місцеву економіку. Про це на сайті громадського руху «Український вибір» написав його лідер Віктор Медведчук, коментуючи мовні ініціативи ВО «Свобода».

«Історично Квебек заселений вихідцями з Франції - в оточенні англомовної Канади і в сусідстві з такими ж англомовними Сполученими Штатами. До 1977 р. Квебек офіційно був єдиною двомовною провінцією Канади. Однак після прийняття в 1977 р. Національною асамблеєю Квебека Хартії французької мови французький став єдиною офіційною мовою уряду Квебека... Ідеологічна перемога виявилася пірровою. Бізнес, в основному англомовний, сприйняв нововведення в багнети. Що й не дивно, адже 70% канадського експорту йде в США. Люди «проголосували ногами», покинувши національно-свідому провінцію. Колишня фінансова столиця Канади, Монреаль, раніше славилася найбільш високим рівнем життя в країні, зараз має показники нижче середнього! Центр ділової активності перемістився в провінцію Онтаріо, ВВП на душу населення в якій у півтора рази перевищує рівень Квебека», - написав Медведчук.

«Зрозуміло, що важким економічне становище Квебека в досить благополучній Канаді може здатися тільки з боку. Однак сам приклад, коли процвітаюча провінція добровільно змінила свій статус лідера на другорядне становище - в обмін на право пригнічувати англійську мову та її носіїв», - резюмував політик.