ua en ru

Opel ухвалив рішення закрити завод в бельгійському Антверпені і скоротити 8,3 тис. робочих місць.

Німецький виробник автомобілів Opel закриє завод в бельгійському м. Антверпені і скоротить 8,3 тис. робочих місць - зокрема 2,6 тис. робочих місць на бельгійському заводі. Про це сьогодні повідомили представники німецької компанії. Крім того, під скорочення потраплять і робочі місця в інших європейських країнах. Зокрема, в Німеччині Opel має намір скоротити 4 тис. робочих місць. Причиною закриття заводу і скорочення робочих місць керівництво Opel називає значний спад об'єму продажів автомобілів в Європі, передає Associated Press.

На заводі Opel в Антверпені, відкритому в 1927 р., в кращі роки працювали близько 7 тис. людей. У зв'язку із загальносвітовою фінансовою кризою штат працівників заводу до нинішнього моменту скоротився майже на дві третини. Власті Бельгії раніше цього року спробували врятувати завод від закриття, запропонувавши Opel кредит в розмірі до 500 млн євро на оновлення потужностей, проте ці заходи не дали результату.

Нагадаємо, що на початку грудня 2009 р. з'явилася неофіційна інформація про те, що американський автоконцерн General Motors (GM), якому належить Opel, обдумує можливість закрити завод Opel в Антверпені і скоротити 8,3 тис. робочих місць. Наприкінці 2009 р. GM оцінював суму, необхідну для виводу з нинішньої кризи Opel і його британського підрозділу Vauxhall, в 3,3 млрд євро, з яких 600 млн євро готовий виділити сам. Решту частини компанія намагається отримати від урядів європейських країн.

5 листопада 2009 р. GM заявив, що не продаватиме Opel консорціуму у складі канадської Magna International і Сбербанку РФ. Відповідне рішення ухвалила рада директорів GM. Як причини цього несподіваного рішення називаються ринкові умови, що змінилися, і стратегічна важливість Opel для бізнесу GM.