ua en ru

ООН: 8 тис. ВІЛ-інфікованих на Донбасі можуть залишитися без ліків

ООН: 8 тис. ВІЛ-інфікованих на Донбасі можуть залишитися без ліків Фото: Мішель Казачкін

Це пов'язано із забороною на постачання медикаментів на території ДНР/ЛНР

Близько 8 тис. ВІЛ-позитивних громадян України на підконтрольних ДНР/ЛНР територіях можуть залишитися без ліків до середини серпня з-за заборони на постачання медикаментів. Про це в неділю, 19 липня, напередодні конференції Міжнародного товариства по боротьбі зі Снідом заявив спеціальний посланник ООН по Сніду в Східній Європі та Центральній Азії Мішель Казачкін, передає DW.

З-за обмежень на ввезення медикаментів на території, підконтрольні ДНР і ЛНР, запаси препаратів там можуть закінчитися до середини серпня.
"Я закликаю США, Німеччину, Францію, Україну і Росію до дії", - сказав Казачкін.

За його словами, на територіях, підконтрольних ДНР і ЛНР, раніше проживали 25% українських ВІЛ-інфікованих, проте багато з них з-за бойових дій були змушені виїхати.

Як зазначив Казачкін, що залишилися в зоні конфлікту вісім тисяч - в основному наркозалежні, які отримують антиретровірусну терапію проти ВІЛ-інфекції, а також метадон в якості заміщення вживалися раніше наркотиків. За словами посланця ООН, медикаменти вже оплачені і міжнародна організація "Лікарі без кордонів" заявила про готовність доставити їх в ДНР і ЛНР. Проте українська влада не дозволяють постачання медикаментів на ці території, а також заявляють, що транспортування опіоїдів повинна проходити у супроводі військового конвою.

Нагадаємо, за словами міністра охорони здоров'я України Олександра Квіташвілі, препарат "Ламівудин" для хворих на ВІЛ-СНІД поставлений в Україну на 100%.