ua en ru

Онуфрик, Сюмар та Загорій є найбільш продуктивними депутатами Ради, - ОПОРА

Онуфрик, Сюмар та Загорій є найбільш продуктивними депутатами Ради, - ОПОРА Фото: парламент

За даними громадського моніторингу діяльності українського парламенту, найпродуктивнішими народними депутатами Верховної Ради за 2 роки стали Богдан Онуфрик (БПП) з показником 57% продуктивності (кількість ініційованих законопроектів, які стали законами), Вікторія Сюмар ("Народний фронт") - 42%, та Гліб Загорій (БПП) з показником 38%. Про це повідомляє сайт Громадської мережі "Опора".

Водночас, 99 народних депутатів, незважаючи на значну кількість ініційованих законопроектів, продемонстрували нульовий показник продуктивності законотворчої роботи протягом 2 років. Антилідерами є представники "Опозиційного блоку" Наталія Королевська (жоден з 97 законопроектів не став законом), Юрій Солод (79 безрезультативних законопроектів), Дмитро Шпенов (69) та позафракційний Євгеній Мураєв (90).

Загалом, за дворічними показниками ефективності законотворчої роботи та законодавчої спроможності Верховна Рада VIII скликання, за даними моніторингу, виглядає дещо краще за Раду VII скликання, однак поступається парламентам давніших скликань.

Онуфрик, Сюмар та Загорій є найбільш продуктивними депутатами Ради, - ОПОРА

Фото: за даними ОПОРИ, Онуфрик, Сюмар та Загорій є найбільш продуктивними депутатами Ради

Так, лише 11% законопроектів із зареєстрованих протягом 2 років, стали законами. Як і за попередніх скликань, президент і уряд більш продуктивні в законотворчій роботі, порівняно з депутатами. 81% ініційованих президентом та 29% урядових законопроектів стали законами. Натомість серед зареєстрованих депутатами законопроектів лише кожен 15-й набув чинності. У розрізі фракцій найменш продуктивними були представники "Опозиційного блоку" (3,6%), а максимальний показник серед колег показали депутати з "Радикальної партії" (13,8%). Втім, депутати не меншою мірою відповідальні за вироблення поточної політики та оновлення правового поля, ніж уряд чи президент, – з 516 законів, прийнятих поточним скликанням, 51% був розроблений депутатами.