ua en ru

Оман підписав з Іраном меморандум на імпорт іранського газу на суму 60 млрд дол. строком на 25 років

Влада Оману підписала з Іраном меморандум про взаєморозуміння, що передбачає імпорт природного газу протягом 25 років, починаючи з 2015 р., і прокладку газопроводу для його транпортування. Вартість контракту складає 60 млрд дол. Документ підписаний 26 серпня новим міністром енергетики Ірану Біжаном Занганехом і його оманським колегою Мохаммедом бін Хамадом аль Румхі. Про це 27 серпня повідомила прес-служба Міністерства енергетики Ірану.

Влада Оману підписала з Іраном меморандум про взаєморозуміння, що передбачає імпорт природного газу протягом 25 років, починаючи з 2015 р., і прокладку газопроводу для його транпортування. Вартість контракту складає 60 млрд дол. Документ підписаний 26 серпня новим міністром енергетики Ірану Біжаном Занганехом і його оманським колегою Мохаммедом бін Хамадом аль Румхі. Про це 27 серпня повідомила прес-служба Міністерства енергетики Ірану, передає Reuters.

Попередня домовленість між країнами була досягнута ще в 2005 р. Угода від 2007 р. передбачала додатковий пункт - переробку іранського газу Оманом і його експорт в якості ЗПГ. Однак держави так і не змогли остаточно домовитися про всі умови і оформити документи. Згідно з інформацією з сайту WikiLeaks, США чинили тиск на Оман, змушуючи відмовитися від контракту з Іраном і знайти альтернативних постачальників, наприклад Катар. У 2007 р. Оман уклав контракт на постачання природного газу з Катаром, проте потреби країни в "блакитному паливі" з тих пір різко зросли, що повернуло країну за стіл переговорів з Тегераном.

Іран є одним з найбільших експортерів природного газу в світі, проте відносно країни діють міжнародні санкції, що не дозволяють укладати контракти з потенційними споживачами "блакитного палива". Оман, навпаки, відчуває гостру потребу в природному газі. Країна має потужності, здатні виробляти до 10,4 млн т ЗПГ на рік, однак в останні п'ять років показник ледь сягав 8,8 млн т, а в 2012 р. і зовсім опустився до 8,4 млн т.