ua en ru

Близько двох третин мажоритарних кандидатів у нардепи реєструвались як технічні, – КВУ

Близько двох третин кандидатів у народні депутати за мажоритарними округами реєструвались як технічні, для того, аби справжні кандидати отримали більше представників у дільничних комісіях. Про це в ефірі 5 каналу заявив голова правління комітету виборців України Олександр Черненко.

"Близько двох третин, якщо не більше, кандидатів реєструвались, як технічні. Бо чим більше таких кандидатів має головний кандидат, чим більше технічних, тим більше імовірність, що вони попадуть через жеребкування в комісії", - заявив Черненко.

Цю точку зору поділяє і директор Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко.

"Головне завдання (технічних кандидатів - ред.) - взяти участь у розподілі місць у виборчих комісіях, в дільничних комісіях, перш за все, для того, щоб таким чином контролювати її роботу, ну а потім, і підрахунок голосів. Ще одне завдання, є така специфічна функція - кандидат спойлер, який має псувати компанію конкуренту. Є також і специфічна категорія технічних кандидатів, які мають розпорошувати електорат, зокрема - це клони", - зазначив Фесенко.

Читайте також: Вибори-2012: В Україні продемонстрована система відеоспостереження на ділянці

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 р. Вони пройдуть за змішаною системою - за партійними списками і в мажоритарних округах. Прохідний бар'єр становить 5%, у виборах за списками можуть брати участь тільки політичні партії.

Правом голосу на виборах можуть скористатися 36 млн 253 тис. 147 людей. Завершитися виборчий процес повинен до 2 грудня.