ua en ru

Офшорні зони - ракові пухлини економіки, яким слід покласти край, - Стросс-Кан

Офшорні зони - це ракові пухлини економіки, яким слід покласти край, заявив екс-глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан в інтерв'ю телеканалу "Росія-24".

Кажучи про проведення світовими лідерами боротьбі з офшорними зонами, Стросс-Кан відзначив, що майже всі ці заяви суперечать реальній практиці багатьох держав, які використовують офшори в своїх інтересах.

Читайте також: Великобританія закликає створити реєстр реальних бенефіціарів офшорів

"Досі існує багато державних підприємств. Управління участю в державних підприємствах ведеться централізовано в міністерствах. Але при централізації міністерства прагнуть зробити так, щоб підприємства заробляли як можна більше грошей. І якщо для цього необхідно застосовувати законні податкові правила, які аморальні з точки зору здорового глузду, підприємствам дозволяють це робити. А коли держава дозволяє їм це робити, це означає, що воно саме використовує офшорні зони", - розповів експерт.

Стросс-Кан підкреслив, що уважно стежить за висловлюваннями світових лідерів з цього питання, проте до цих пір ці слова не підкріплюються діями.

"В реальності нічого або майже нічого не сталося. Проблема офшорних зон - ракових пухлин економіки - полягає не у відсутності технічних засобів, а в браку політичної волі покласти край цьому явищу", - зазначив він.