ua en ru

Одеський НПЗ планує переробити в листопаді 2009 р. 195 тис. т нафти.

Сукупний обсяг постачань нафти на переробку ООО "Лукойл - Одеський НПЗ" заплановано в листопаді 2009 р. у розмірі 195 тис. т. Про це повідомили РБК-Україна в адміністрації ТОВ "Лукойл - Одеський НПЗ". З 1 листопада ц.р. було відновлено технологічний режим підприємства, а з 5 листопада - постачання нафти трубопроводом, уточнили на Одеському НПЗ.

Губернатор Одеської області Микола Сердюк повідомив сьогодні, що постачання сировини на підприємство відновлено трубопроводом Броди - Одеса в реверсному режимі і в щодобових об'ємах, достатніх для забезпечення штатної роботи підприємства.

У вересні 2009 р. підприємство скоротило переробку нафти в порівнянні з вереснем 2008 р. на 5,1% - до 199 тис. т. Постачання нафти знизилося на 6,8% - до 194,7 тис. т. Потужності підприємства дозволяють переробляти 2,8 млн т нафти на рік.

Раніше прес-служба Мінпаливенерго повідомила, що завод 4 листопада ц.р. відновив переробку власної нафти, що зберігалася в резервуарах НПЗ.

Нагадаємо, 2 жовтня 2009 р. керівництво "Лукойлу" прийняло рішення зупинити виробництво на Одеському НПЗ, що входить до групи "Лукойл". "Це вимушене рішення викликано діями української компанії ВАТ "Укртранснафта", яке з 1 жовтня 2009 р. перестало прокачувати нафту маршрутом Лисичанськ - Кременчук - Одеський НПЗ", - сказано в повідомленні "Лукойлу".

Запропоновані "Укртранснафтою" інші маршрути постачань нафти на Одеський НПЗ, за розрахунками фахівців "Лукойлу", значно здорожують вартість сировини і, таким чином, призведуть підприємство до збитковості. Так, наприклад, запропонований маршрут - кордон Білорусі - Броди - Одеса - збільшує транспортні витрати на 5,7 дол. за 1 т нафти.

Окрім цього, російське ВАТ "АК "Транснєфть" повідомляло, що не має технічної можливості забезпечити постачання нафти на Одеський НПЗ іншими маршрутами в жовтні поточного року. Таким чином, "Лукойл" був вимушений зупинити підприємство і припинити випуск нафтопродуктів.

Встановлена потужність Одеського НПЗ складає 2,8 млн т на рік, глибина переробки - 71,6%. Вихід світлих нафтопродуктів - 46,2%. У 2008 р. НПЗ переробив 2,04 млн. т нафти і провів 1,96 млн. т товарної продукції.