ua en ru

Огляд ринку Форекс на 20 грудня 2013 р

Євро на Форексі здає позиції в п'ятницю, 20 грудня, і до полудня досяг позначки 1,363 дол. Учасники ринку Форекс продовжують розпродавати валюту на тлі пониження агентством Standard & poor's (S&P) наднаціонального кредитного рейтингу Європейського союзу (ЄС) на один щабель - з найвищого рівня ААА до АА+.

Новини ринку Форекс. Рейтингове агентство Standard&poor's у п'ятницю знизило довгостроковий кредитний рейтинг Євросоюзу на один щабель, пославшись на зниження кредитоспроможності в блоці з 28 країн. Про це пишуть аналітики компанії Weltrade.

"На нашу думку, бюджетні переговори в ЄС стали менш конструктивними, сигналізуючи про те, що ми вважаємо збільшенням ризиків для підтримки ЄС з боку деяких країн-членів, - сказали в агентстві. - Ми вважаємо, що фінансові умови погіршилися і що зв'язки між країнами ослабли".

S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг емітента з ААА до АА+ зі стабільним прогнозом, підтвердивши короткостроковий рейтинг на рівні A-1+.

У рейтинговому агентстві відзначили, що ця зміна не відноситься до суверенних рейтингів окремих країн-учасниць. ЄС бере кредити на ринках капіталу, щоб позичати кошти країнам-членам та деяким іншим країнам, а також фінансувати кредитування інших програм, таких як Європейське співтовариство з атомної енергії. Рейтинг ЄС частково залежить від здатності і бажання країн-учасниць підтримувати його.

Прогноз S&P за рейтингом ЄС був змінений на "негативний" зі "стабільного" ще в січні 2012 р. З тих пір агентство знижувало рейтинги Франції, Італії, Іспанії, Мальти, Словенії, Кіпру і, нарешті, у листопаді 2013 р. Нідерландів. Таким чином, з 28 країн ЄС на даний момент лише шість мають рейтингом AAA за шкалою S&P.

Агентство також звертає увагу на складні економічні умови в Євросоюзі, нерівномірний розвиток його членів, зростання боргового портфеля, а також на довгострокове фінансове угоду (на 2014-2020 рр..), яке може призвести до скорочення дохідної частини бюджету ЄС. "Стабільний" прогноз пояснюється збалансованістю ризиків для європейської економіки. Рейтинг може бути знову підвищено, якщо провідні держави блоку докладуть зусиль до підвищення своєї кредитоспроможності.

У зниженні рейтингу Євросоюзу винні три держави - Нідерланди, Франція та Італія. Проблеми в економіці останніх двох країн викликали проблеми і у всіх інших країн союзу. Природно, що рішення агентства S&P відіб'ється на стабільності євро на ринку Форекс як основної валюти блоку. Євро на Форексі втрачає в ціні третю сесію поспіль і все ніяк не може знайти сили для початку корекції.