ua en ru

Обвинуваченого в теракті у Стокгольмі оголосили в розшук за 2 місяці до атаки, - джерело

Обвинуваченого в теракті у Стокгольмі оголосили в розшук за 2 місяці до атаки, - джерело Фото: теракт у Стокгольмі

В Узбекистані Рахмату Акілову загрожувало до 20 років тюремного ув'язнення

Підозрюваного у справі про теракт в Стокгольмі громадянина Узбекистану Рахмата Акілова оголосили в міжнародний розшук за звинуваченням у релігійному екстремізмі ще в лютому 2017 року. Про це повідомляє "Інтерфакс", посилаючись на власні джерела в силових структурах.

"В кінці лютого щодо Рахмата Акілова порушили кримінальну справу за статтями, пов'язаними з релігійним екстремізмом, в рамках якого він був оголошений в міжнародний розшук", - заявило джерело.

За його словами, кримінальну справу стосовно етнічного узбека порушено за статтями "виготовлення або розповсюдження матеріалів, що містять загрозу суспільній безпеці та громадському порядку" (224-1, КК республіки), "участь у релігійних та екстремістських організаціях" (224-2), а також втягнення неповнолітніх в антисоціальну поведінку" (127).

Відповідно до законодавства Узбекистану, зазначені статті передбачають покарання у вигляді тюремного ув'язнення на термін від 3 до 8 років, від 5 до 20 років і від 3 до 10 років відповідно.

Родичі підозрюваного повідомили, що Акілов в Швеції потрапив під вплив членів таджицького осередку ІДІЛ і хотів брати участь в сирійських бойових діях на боці бойовиків. У 2015 році він намагався перетнути турецько-сирійський кордон, проте був затриманий. Його депортували до Швеції через його статусу біженця.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що теракт в Стокгольмі відбувся 7 квітня. Вантажівка в'їхала у натовп людей на великій швидкості. В результаті атаки щонайменше 4 людей загинули, 15 отримали поранення.