ua en ru

В ОБСЄ "кадровий параліч" через розбіжності США і Росії, - джерела

В ОБСЄ "кадровий параліч" через розбіжності США і Росії, - джерела Фото: ОБСЄ (OSCE-Mikhail Evstafiev)

На неформальному засіданні глав МЗС ОБСЄ будуть шукати вихід з кадрової кризи

В Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) виникла кадрова криза через розбіжності Сполучених Штатів Америки (США) та Російської Федерації (РФ). Про це повідомляє "Комерсант", посилаючись на власні джерела.

"Сьогодні в ході неформального засідання в Мауербаху (Австрія) глави МЗС країн-членів ОБСЄ зроблять спробу знайти вихід з кризи через конфлікт навколо заміщення 4 вакансій в її керівництві. 3 топові посади не зайняті з минулого року, а з 1 липня 2017 року ОБСЄ вперше в історії залишилася без генсека", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, врегулювати кадрову кризу заважають у тому числі розбіжності між США і РФ. Очікується, що з 57 країн-членів організації мінімум 30 будуть представлені на рівні міністрів, також у заході візьме участь голова зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні.

Повноваження колишнього генсека ОБСЄ Ламберто Заньера закінчилися 30 червня. Кандидатів на його посаду спочатку було 5, але одним з лідерів став заступник директора Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва Томас Гремінгер. Його кандидатуру готова підтримати абсолютна більшість з 57 членів організації, включаючи РФ.

Також, необхідно призначити директора Бюро з демократичних інститутів і прав людини, представника з питань свободи ЗМІ і верховного комісара з питань національних меншин. На кожну з цих посад є свої претенденти.

При цьому одні країни (в тому числі США) вимагають вирішити питання "пакетно", інші (включаючи РФ) наполягають на окремому голосуванні по кожній з кандидатур. У Москві вважають, що хоча б одна з вакантних посад має дістатися "представнику країни, розташованої на схід від Відня".

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву президента України Петра Порошенка, що РФ створює такі умови, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ покинула Україну.