ua en ru

Обіцяний прорив українських товарів на ринки країн ЄС не відбувся, - Медведчук

Тріумфальний прорив українських товаровиробників на ринки країн Євросоюзу, про який довгі місяці сурмили українські чиновники не відбувся. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

"Глава представництва Європейської комісії в Україні Ян Томбінський визнав, що за останній рік динаміка зростання українського експорту в ЄС знизилася з 13% в перші місяці до 3% на кінець року", - зазначив він.

На думку Медведчука, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк відірваний від українсько-європейських реалій, так як ринок ЄС виявився перенасиченим і висококонкурентним. "Українські виробники там, м'яко кажучи, не припали до двору", - додав він.

Згідно звіту Мінагрополітики і продовольства, на сьогоднішній день Україна вже вичерпала річні квоти Євросоюзу на експорт кукурудзи, меду, а також яблучного та виноградного соків. По м'ясу птиці квота використана на квартал. "Чиновники, звісно, запевняють, що будуть домагатися збільшення квот на безмитний експорт агропродукції в Європу, але далі обіцянок справа не йде", - зазначив Медведчук.

За словами політика, як тільки квоти вичерпаються, експорт знову просяде.

"У цілому в 2014 р. експорт до Євросоюзу склав 17,031 млрд дол. Для порівняння: у 2013 р., до підписання Угоди про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі з Євросоюзом та надання Україні автономних преференцій, експорт товарів з України в країни ЄС склав 16,759 млрд дол.", - підкреслив Медведчук.

За даними Державної служби статистики, в 2014 р. український експорт в країни СНД знизився на 7,1 млрд дол., у тому числі в Росії - на 5,3 млрд дол.

"Такий результат розриву торговельно-економічних відносин з країнами Співдружності. "краинские виробники ризикують залишитися біля розбитого корита: ні на Заході, ні на Сході їх продукція не буде затребувана", - резюмував він.