ua en ru

Обсяг іноземних інвестицій в економіку України в 2010 р. може скласти 5-6 млрд дол., - експерт.

Обсяг іноземних інвестиції в економіку України в поточному році може скласти 5-6 млрд дол. Про це в ході прес-конференції заявив гендиректор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий, передає кореспондент РБК-Україна.
"Частка інвестицій в економіці України недостатня. За минулий рік цей показник був менше 17% від ВВП, тоді як в кращі часи він досягав 25%. Для порівняння, в інших країнах центральної і східної Європи цей показник близько 28%, що є умовою стійкості економіки. Частка прямих іноземних інвестицій в економіку України на рівні 3,8% ВВП також удвічі нижча показників країн-сусідів України", - сказав В.Гладкий.
У той же час, В.Гладкий прогнозує, що "перспективи поточного року, в плані зовнішніх інвестицій позитивніші ніж у 2009 р. За нашими оцінками, обсяг інвестицій буде близько 5-6 млрд дол.", - сказав він.
Проте, за його прогнозом, основна частка інвестицій буде вкладена в банківський сектор. "Не виключено, що в результаті поглинання і злиття, до нас зайде низка нових європейських і російських банків. Проте доцільніше було б українському уряду розблоковувати програму приватизації, щоб забезпечити притік основного обсягу інвестицій в реальний сектор економіки, тобто, щоб вони вкладалися в акції підприємств, що в цілому матиме позитивний ефект для економіки", - сказав він.