ua en ru

Обсяг експорту зернових з України в лютому буде найнижчим з початку МР і не перевищить 1,2 млн т, - УАК.

У лютому обсяг експорту зернових з України буде найнижчим з початку маркетингового року (МР; почався 1 липня 2009 р.) і не перевищить 1,2 млн т, повідомив вчора гендиректор Української аграрної конфедерації (УАК) Сергій Стоянов, пише "Комерсант-Україна".

Цей показник може бути навіть нижче - 1 млн т проти більше 2 млн т восени минулого року, прогнозує глава групи "Німецько-український аграрний діалог" Хайнц-Вільгельм Штрубенхофф. Експорт знижується другий місяць - в січні падіння до грудня склало 180 тис. т. У зимові місяці експорт завжди декілька нижче, ніж восени, але в нинішньому році падіння істотніше, ніж в колишні роки, стверджує гендиректор компанії "Воларі" Юрій Гордейчук.

У 2009/10 МР в Україні було зібрано 46 млн т зернових і зернобобових культур, що на 13,7% менше, ніж в попередньому МР. За даними УАК, обсяг експорту з початку МР до 1 лютого 2010 р. склав 15,4 млн т проти 17 млн т роком раніше.

За даними Держкомстату, на 1 лютого запаси зернових в країні були на 20% менше порівняно з аналогічною датою минулого року - 15,1 млн т. Понад усе скоротилися запаси пшениці - на 2,8 млн т, до 6,6 млн т, кукурудзи - на 1,5 млн т, до 3,2 млн т, і ячменю - на 1 млн т, до 4,6 млн т, уточнили в Держкомстаті.