ua en ru

Обама: Смерть Каддафі і вихід з Іраку - нагадування того, що США продовжують домінувати у світі

У своїй промові Президент США Барак Обама назвав смерть колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі і виведення військ з Іраку нагадуванням того, що Америка продовжує домінувати в усьому світі. У той же час він підкреслив, що зараз США зіткнулися з черговим викликом - погіршенням ситуації в економіці і безробіттям. На думку Президента, цей виклик є серйозною перевіркою американської нації на міцність, передає Associated Press.
Говорячи про події в Північній Африці, Обама назвав вбивство Каддафі "знаменним днем" для історії Лівії - країни, останні 40 років якої відзначені "тиранією режиму". Оцінюючи зазначені події в рамках світового співтовариства, він заявив, що останні новини - вдале закінчення довгої кампанії.
Що стосується виведення американських військ з Іраку, то вони "безумовно будуть вдома до свята", заявив Президент, маючи на увазі різдво (в США відзначається 25 грудня).
"Після десятиліття війни ми відкриваємо нову сторінку і рухаємося далі повні сил і зі знанням отриманого досвіду", - говориться в заяві Обами.
Після повного виведення військ з Іраку Обама має намір зосередити всі зусилля на вирішенні афганської проблеми. Він підкреслив, що на даному напрямку його країна робить показові успіхи, а саме, в травні ц.р. був ліквідований лідер "Аль-Кайєди" Усама бен Ладен, а також ряд інших великих функціонерів терористів.
"За 10 років ми витратили на війни трильйони доларів, влізли у величезні борги і при цьому надзвичайно мало інвестували в основний ресурс нашої країни - в наш народ. Тепер же я маю намір виправити це", - заявив Президент, кажучи про національну економіку. Варто відзначити, що Обама постійно знаходиться під вогнем критики за проведену економічну політику, так минулого тижня сенатор-республіканець Річард Барр особливо підкреслив, що вже 32 місяці підряд безробіття в країні не опускається нижче 8%. Так чи інакше Обама зберігає впевненість в собі і своїй команді і має намір залишити за собою крісло в Овальному кабінеті на другий термін.