ua en ru

Обама вважає вбивство Нємцова показником погіршення політичного клімату в Росії

Президент США Барак Обама вважає, що вбивство російського опозиціонера Бориса Нємцова свідчить про негативний стан громадянських свобод в Росії. Таку думку він висловив в інтерв'ю Reuters, передає РБК.

"Це (вбивство Нємцова, - ред.) є показником клімату в Росії, де громадянське суспільство, незалежні журналісти, люди, які намагаються спілкуватися в інтернеті, все більше відчувають себе заляканими, обмеженими. У росіян є можливість отримувати інформацію тільки через контрольовані державою ЗМІ", - заявив Обама.

Американський лідер закликав Президента Росії Володимира Путіна до розслідування обставин замаху на Нємцова.

"Я поняття не маю, що сталося. Що я знаю - так це те, що свобода ЗМІ, свобода зібрань, свобода поширення інформації, основні цивільні права і громадянські свободи в Росії зараз знаходяться в набагато гіршому стані, ніж чотири, п'ять або десять років тому", - підкреслив Обама.

Опозиціонер Борис Нємцов був застрелений невідомими в ніч на 28 лютого на Великому Москворецком мосту в Москві. У політика вистрілили шість разів, чотири кулі потрапили в нього. Від отриманих поранень Нємцов помер на місці.

Похорон політика відбудуться у вівторок, 3 березня, на Троєкуровському кладовищі. Громадянська панахида пройде в таки сахаровському центрі. Вищі посадові особи і представники парламентського керівництва Росії, у тому числі Президент Володимир Путін і прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, не візьмуть участі у жалобних заходах.

Зазначимо, українка Ганна Дурицька, яка стала свідком події, повернулася в Київ.