ua en ru

Обама закликав розсекретити звіт про зв'язок Саудівської Аравії з організаторами теракту 11 вересня

Обама закликав розсекретити звіт про зв'язок Саудівської Аравії з організаторами теракту 11 вересня Фото: Обама закликав розсекретити звіт про зв'язок Саудівської Аравії з організаторами теракту 11 вересня

Документ складається з 28 сторінок

Президент США Барак Обама закликав розсекретити 28-сторінковий документ у справі про теракт 11 вересня, який міг би розкрити роль мережі Саудівської Аравії, що надала підтримку терористам-пілотам в США. Про це повідомляє The Independent.

Повідомляється, що документ складено з сотень свідчень очевидців трагедії 11 вересня на 800 сторінок, остання глава якого була вилучена з відкритого доступу з міркувань безпеки. Дане розпорядження діяло протягом 13 років.


Сенатор Нью-Йорка Кірстен Джилбренд і сенатор Боб Грем, який був співголовою спільного запиту конгресу, вважають, що сім'ї жертв заслуговують того, щоб прочитати звіт перед тим, як президент Обама відвідає Близький Схід 21 квітня.

Наголошується, що сенатор Грем повідомив у програмі "60 Minutes" телеканалу CBS News, що у звіті зазначена мережа людей, які надавали підтримку терористам, коли ті перебували на західному узбережжі США і допомогли їм потрапити в льотну школу.

На питання "чи були в цій мережі члени уряду, багаті люди і благодійні організації?", сенатор відповів: "всі вище перераховані були".

Наголошується, що 15 з 19 викрадачів були громадянами Саудівської Аравії. Повідомляється, що вони прибули без досвіду за допомогою Анвара аль-Авлакі, колишнього нібито головного рекрутера Аль-Каїди і ідейного лідера.

Крім того, сама Саудівська Аравія закликає до розсекречення останніх 28 сторінок даного документа.

Нагадаємо, 11 вересня 2001 р. терористи направили два пасажирські авіалайнери на вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку.