ua en ru

Обама направив генпрокурора США в Фергюсон для розслідування вбивства підлітка

Генеральний прокурор США Ерік Холдер відвідає 20 серпня місто Фергюсон в штаті Міссурі. Йому належить розслідувати на місці резонансна справа про вбивство поліцейським темношкірого підлітка, після якого спалахнули масові заворушення.

Генеральний прокурор США Ерік Холдер відвідає 20 серпня місто Фергюсон в штаті Міссурі. Йому належить розслідувати на місці резонансна справа про вбивство поліцейським темношкірого підлітка, після якого спалахнули масові заворушення. Про це Обама повідомив на прес-конференції у Вашингтоні, передає Reuters.

Обама в черговий раз закликав до стриманості як демонстрантів, так і представників органів правопорядку. За його словами, йому зрозумілий гнів, що охопив жителів міста після вбивства Майкла Брауна, але засудив насильство і мародерство, допущене в ході акцій протесту.

9 серпня в Фергюсоні співробітник поліції Даррен Вілсон застрелив 18-річного темношкірого підлітка Майкла Брауна. Причини, по яким поліцейський застосував зброю, досі невідомі. Поліція оприлюднила відеозапис, на якій він здійснює крадіжку в магазині і грубо поводиться з його співробітником, намагалися зупинити злодія. Згідно з останніми даними експертизи, беззбройний підліток отримав шість вогнепальних поранень, стоячи обличчям до поліцейського. Два з цих пострілів в голову - стали смертельними.

Після інциденту в Фергюсоні, населення якого на 70 відсотків складається з афроамериканців, спалахнули заворушення, для придушення яких поліція застосувала сльозогінний газ.

16 серпня губернатор штату Міссурі Джей Ніксон оголосив надзвичайний стан і ввів комендантську годину. 18 серпня в місто були введені підрозділи Національної гвардії США. В той же день губернатор пообіцяв скасувати комендантську годину в Фергюсоні.

18 серпня президент США Барак Обама звинуватив демонстрантів у Фергюсоні в розпалюванні насильства. При цьому він закликав американців ліквідувати "прірву", що розділяє меншини і поліцію.