ua en ru

НУ-НС внесла на розгляд ВР законопроект про скасування монополії на опозицію в парламенті.

Голова фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Микола Мартиненко та народний депутат від НУ-НС Анатолій Матвієнко сьогодні внесли на розгляд парламенту проект закону №6193 про зміни регламенту Верховної Ради в частині діяльності парламентської опозиції. Про це повідомила прес-служба фракції НУ-НС.

Ці зміни покликані надати будь-якій фракції, яка заявила про свою опозиційність до діючої влади, можливість здійснювати свої контрольні функції в повному обсязі (створення опозиційного уряду, гарантоване право на виступ з трибуни ВР тощо).

На думку авторів законопроекту, чинна редакція регламенту обмежує право на опозиційну діяльність депутатських фракцій, оскільки надає формалізовані можливості для ефективної опозиції тільки одній - найбільшій фракції.

"Хочу нагадати, що регламент Верховної Ради спільно готували і приймали Партія регіонів та БЮТ. Нормою про офіційну опозицію вони підготували собі запасний аеродром - тобто, в регламенті свідомо закладена схема монополізації опозиції найбільшою фракцією серед некоаліційних. Фракція "Наша Україна - Народна самооборона" заявила про свою опозиційність, але ми не хочемо бути "піднощиками снарядів" для однієї, хай і найчисленнішої фракції. Мета нашої діяльності в опозиції - не реванш окремо взятого політика, а відстоювання розвитку України як європейської держави", - відзначив М.Мартиненко.