ua en ru

НПК "Галичина", "Нафтохімік Прикарпаття", "ЛИНІК" і "ТНК-ВР Коммерс" не порушували антиконкурентне законодавство на ринку скрапленого газу восени 2009 р., – АМКУ.

НПК "Галичина", "Нафтохімік Прикарпаття", "ЛИНІК" і "ТНК-ВР Коммерс" не порушували антиконкурентне законодавство на ринку скрапленого газу восени 2009 р. Відповідне рішення ухвалив Антимонопольний комітет України (АМКУ) на відкритому засіданні, передає кореспондент РБК-Україна.
Як уже повідомлялося, сьогодні АМКУ оштрафував за узгоджені дії на ринку і необґрунтоване підвищення ціни на скраплений газ у вересні-листопаді 2009 р. 3 компанії - "Укрнафту", "Укргазвидобування" та "Укртатнафту" на 1 млн грн кожну.
"З вересня до середини листопада 2009 р., "Укрнафта", "Укргазвидобування" та "Укртатнафта" у понад 2 рази підвищили ціни на скраплений газ. Протягом зазначеного часу ціни відповідачів на скраплений газ зросли з 3,5 до 8 тис. грн за т. ... Ціни відповідачів перевищили світові ціни на 1000-1500 грн за т. "Укрнафта", "Укргазвидобування" та "Укртатнафта" підвищували ціни практично одночасно і до однакового рівня", - повідомила представник департаменту з розслідування справ у паливно-енергетичному комплексі АМКУ Олена Шевчук.
Також у справі АМКУ фігурували НПК "Галичина", "Нафтохімік Прикарпаття", "ЛИНІК" і "ТНК-ВР Коммерс". Однак, АМКУ не встановив факту порушення конкуренційного законодавства цими компаніями. «Ціни на скраплений газ суб'єктів господарювання у складі ЗАТ "ЛИНІК" та "ТНК-ВР Коммерс", були на 1 тис. грн, і на 2,5 тис. грн нижчими, за ціни відповідачів. У свою чергу, частка НПК "Галичина" та "Нафтохімік Прикарпаття" на ринку скрапленого газу становить менше 1%, тобто ці суб'єкти господарювання не мали суттєвого впливу на стан конкуренції на ринку. Отже, матеріалами справи не доведено вчинення "ЛИНІК" і "ТНК-ВР Коммерс" порушення законодавства про захист економічної конкуренції", - заявила О.Шевчук.