ua en ru

Норма про те, що закон не має зворотної дії на процес створення і функціонування коаліції, не розповсюджується, - Р.Князевич.

Норма про те, що закон не має зворотної дії на процес створення і функціонування коаліції, не розповсюджується. Про це заявив заступник голови фракції НУ-НС Руслан Князевич, передає кореспондент РБК-Україна.

Він наголосив, що дійсно в українському законодавстві є норма про те, що закон не має зворотної дії, але на коаліцію він не розповсюджується. "Зараз говорять про те, що під час створення коаліції не діяла стаття регламенту про 226 підписів і, нібито, це не може застосовуватись, але справа в тому, що ми говоримо не про час створення коаліції, і ніхто зараз не може поширювати зворотної дії в цьому питанні, тоді було достатньо рішення фракції, щоб ситуація відбулася, але 66 стаття регламенту говорить не про час створення коаліції, а про весь період діяльності коаліції, не зважаючи, коли це трапилось. Якщо немає 226 голосів, то головуючий справді має таке право ( оголосити про необхідність підтвердження підписів)", - зазначив Р.Князевич. Він також не виключив, що фракція НУ-НС надасть необхідну кількість підписів для підтвердження легітимності діючої коаліції.

Нагадаємо, раніше сьогодні Голова Верховної Ради України Володимир Литвин попросив діючу парламентську коаліцію в десятиденний термін надати документи, підтверджуючі її існування. "Я прошу коаліцію надати всі документи, які підтверджують діяльність коаліції... Будь ласка, 10 днів... Надайте всі документи і голові Верховної Ради, і профільному комітету", - сказав В.Литвин.
"Якщо документів не буде, будуть нові реалії, про які говоритимемо, а саме про те, що нам потрібна нова коаліція", - відмітив він.

Спікер нагадав, що згідно з набувшим сьогодні чинності законом про регламент парламенту, зменшення чисельного складу коаліції до кількості народних депутатів, меншої ніж визначено Конституцією України, може служити причиною для припинення діяльності коаліції. Крім того, В.Литвин відзначив, що згідно з законом, під угодою про створення коаліцію має бути не менше 226 підписів народних депутатів.