ua en ru

Нобелівську премію з медицини за 2012 р. отримали японець Яманака і британець Гердон

Нобелівську премію з фізіології/медицині за 2012 р. отримали японський вчений Сін'я Яманака (Університет Кіото) і його британський колега Джон Гердон (Кембриджський університет). Про це повідомляється в офіційній заяві Нобелівського комітету. Лауреати порівну розділять між собою грошову винагороду.

Премія присуджена за "відкриття, згідно з яким дорослі клітини можуть бути перепрограмовані в плюрипотентні". Мова йде про генетичну трансформацію звичайних клітин в плюрипотентні стовбурові клітини, здатні ставати клітинами будь-якого типу. "Ці відкриття привели до революційної зміни нашого розуміння того, як розвиваються клітини і організми", - говориться в прес-релізі Нобелівського комітету.

Гердон ще в 1962 р. зумів клонувати жабу з ядра клітини кишечника пуголовка, показавши, що спеціалізовані ембріональні клітини здатні дати початок новому організму. Через більш ніж 40 років - у 2006 р. - японський дослідник Яманака вперше в світі отримав індуковані плюрипотентні стовбурові клітини (iPS-клітини), які можуть розвиватися в клітини будь-якого типу.

Завдяки відкриттям Гердона і Яманака, які надають можливості для перепрограмування людських клітин, вчені отримали нові методи вивчення хвороб і розробки нових способів їх діагностики та лікування.

Відзначимо, що перепрограмування клітин називалося в числі областей досліджень, які заслуговують бути відмічені Нобелівською премією в цьому році.

Нагадаємо, в 2011 р. Нобелівську премію з фізіології і медицини отримали імунологи Брюс Бойтлер із США, Жуль Хоффман з Франції і Ральф Штайнман зі США. При цьому в день оголошення з'ясувалося, що Штайнман, відзначений премією за відкриття дендритних клітин і їх ролі в активації адаптивного імунітету, помер буквально за кілька днів до цього. Існує правило, за яким Нобелівські премії не присуджуються посмертно, проте в разі Штайнмана, видатного імунолога сучасності, було зроблено виняток. Нобелівський комітет залишив своє рішення в силі, пояснивши це тим, що звістка про смерть вченого надійшла вже після оголошення лауреатів.

Нобелівська премія - одна з найбільш престижних міжнародних премій, що присуджується за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або крупний внесок в культуру або розвиток суспільства. Нобелівські премії засновані відповідно до заповіту Альфреда Нобеля і вручаються з 1901 р. У 1968 р. заснована премія Банку Швеції з економіки на згадку про Нобеля (Нобелівська премія з економіки). Традиційно церемонія нагородження лауреатів проходить в день смерті Нобеля - 10 грудня.

Розмір грошової винагороди у 2012 р. складає 8 млн шведських крон (1,2 млн дол. США), а не 10 млн крон, як у попередні роки. Влітку 2012 р. рада директорів фонду Нобеля прийняла рішення урізати грошову винагороду на 20% у зв'язку з необхідністю "збереження капіталу фонду в довгостроковій перспективі". Всі премії вручаються в Стокгольмі, за винятком премії миру, церемонія вручення якої проходить в Осло.

Читайте також: Шнобелівську премію миру 2012 року отримав російський інженер (відео)