ua en ru

Нобелівську премію з хімії отримали американські вчені за дослідження рецепторів

Нобелівськими лауреатами з хімії стали двоє американських вчених Роберт Лефковіц і Браян Кобілка за вивчення білків, що дозволяють організмові реагувати на сигнали ззовні. Таке рішення ухвалила Шведська королівська академія наук, передає радіо "Свобода".

Робота Роберта Лефковіца і Браяна Кобілка зосереджується на вивченні G-білкових рецепторів, що можуть проникати крізь стінки клітини.

Багато ліків діють на ці рецептори, тому їх вивчення допоможе вченим вдосконалювати медикаменти.

Нагадаємо, вчора присудили Нобелівську премію з фізики. Її отримають вчені Серж Арош з Франції та Дейвід Вайнланд з США за вивчення взаємодії світла з матерією.

Найближчими днями стануть відомі володарі премії в інших номінаціях. Зокрема, в п'ятницю, 12 жовтня, в Осло назвуть лауреата премії миру, на яку, зокрема, висувають і колишнього прем'єра України Юлію Тимошенко. А наступного понеділка, 15 жовтня, стане відомий кандидат на отримання премії з економіки пам'яті Альфреда Нобеля, заснованої Банком Швеції.

Суму Нобелівської премії у 2012 р. скорочено на 20% - до 8 млн шведських крон (1,1 млн дол), щоб уникнути дестабілізації фінансового фонду, з якого здійснюються виплати.

Читайте також: Нобелівську премію з фізики 2012 р. присудили за відкриття способу вимірювання часток без їх руйнування