ua en ru

НКРЗ виступає за стягнення почасової плати за фактичний час отримання споживачем телекомунікаційних послуг.

Національна комісія із регулювання зв'язку (НКРЗ) на черговому засіданні 10 грудня схвалила проект листа до комітету з питань транспорту і зв'язку Верховної Ради із позицією НКРЗ щодо проекту закону "Про внесення змін до статті 39 закону "Про телекомунікації" (щодо впорядкування плати за телекомунікаційні послуги)" (реєстр. № 5377 від 25.11.2009), поданого народним депутатом від НУ-НС Анатолієм Гриценком. Про це повідомляє прес-служба НКРЗ.

Запропонований проект закону спрямований на посилення державного захисту інтересів споживачів щодо тарифікації телекомунікаційних послуг. Стягнення операторами або провайдерами телекомунікацої плати за послуги, які абонентами (споживачами) отримані не в повному обсязі, порушує один з принципів тарифного регулювання на ринку телекомунікацій України, який визначає, що стягнення почасової плати повинно здійснюватись за фактичний час отримання споживачем телекомунікаційних послуг (пункт 5 статті 67 Закону України "Про телекомунікації"), йдеться у повідомленні НКРЗ.

З метою уникнення неоднозначного трактування відповідних норм у подальшому, НКРЗ уточнила редакцію проекту закону, а саме, після слів "тарифні одиниці часу" доповнила словами "за фактичний час отримання споживачем телекомунікаційних послуг": "Стаття 39. Обов'язки операторів і провайдерів телекомунікацій. ... 3. У разі якщо оператор, провайдер телекомунікацій встановлює плату за телекомунікаційні послуги згідно з почасовими тарифами, то при нарахуванні плати за кожну таку послугу він зобов'язаний враховувати лише повні тарифні одиниці часу за фактичний час отримання споживачем телекомунікаційних послуг".

У редакції п.3 ст. 39 закону "Про телекомунікації", запропонованій А.Гриценком, сказано наступне: "Якщо оператор, провайдер телекомунікацій встановлює плату за телекомунікаційні послуги згідно з почасовими тарифами, то при нарахуванні плати за кожну таку послугу він зобов'язаний враховувати лише повні тарифні одиниці часу".

У чинній редакції п.3 ст. 39 зазначеного закону сказано: "У разі якщо оператор, провайдер телекомунікацій встановлює плату за телекомунікаційні послуги згідно з почасовими тарифами, то при розрахунках із споживачами він зобов'язаний враховувати лише повні тарифні одиниці часу".