ua en ru

НКРЗ: Утримання реєстру IMEI-кодів мобільних телефонів обходиться державі в 2 млн грн в місяць.

Утримання реєстру IMEI-кодів мобільних телефонів обходиться державі в 2 млн грн в місяць. Про це РБК-Україна повідомив член Національної комісії регулювання зв'язку Володимир Звєрєв. «В УДЦР створений підрозділ, який займається веденням реєстру, в ньому працюють 12 осіб. Загальна вартість устаткування і програмного забезпечення - близько 43 млн грн. А взагалі утримання в місяць - 2 млн грн, це з урахуванням податків, зарплати. Це достатньо дороге задоволення», - сказав він.

Він припустив, що надалі витрати на забезпечення роботи реєстру IMEI-кодів можуть зрости. Це, зокрема, може бути пов'язано з переходом на нові технології, які спростять перевірку легальності мобільних апаратів з використанням IMEI-кодів. «Зараз при покупці апарату я повинен перевірити, чи відповідають внутрішній і зовнішній коди IMEI, тому про всяк випадок звернутися в базу IMEI. Було б ідеально, щоб телефон узяв, вставив картку і відразу ж отримав інформацію від оператора про те, що цей телефон не під підозрою. Але це таке дороге устаткування для цього потрібне, і воно поки не потрібне», - уточнив він.

Нагадаємо, рішення про створення реєстру IMEI-кодів мобільних телефонів було ухвалене в 1 кварталі 2009 р. Основна мета створення реєстру - боротьба з нелегальними постачаннями мобільних телефонів до України.