ua en ru

НКРЗ відкрила доступ і заявила про початок ліцензування використання до радіочастотного ресурсу в діапазоні 5,150-5,350 ГГц.

Національна комісія з регулювання зв'язку відкрила доступ і заявила про початок ліцензування використання до радіочастотного ресурсу в діапазоні 5,150-5,350 ГГц. Про це журналістам повідомив голова НКРЗ Сергій Колобов, передає кореспондент РБК-Україна.

Водночас, як повідомив член НКРЗ Володимир Олійник, ліцензіюватися буде використання тільки діапазону 5,250-5,350 ГГц, а діапазон 5,150-5,250 ГГц буде вільним і призначається для використання усередині приміщень. В цілому 5,150-5,350 ГГц призначається для використання технологій Wi-Fi і Wi-Max.

В.Олійник також повідомив, що ліцензії на використання вказаного ресурсу видаватимуться без проведення конкурсів, у міру надходження заявок від операторів. Така система видачі ліцензій обгрунтована тим, що жоден з операторів на етапі обговорення відкриття згаданих частот не висловив готовності брати участь у відповідних конкурсах. До того ж даний частотний ресурс може бути використаний декількома операторами одночасно на обмежені території без створення взаємних перешкод. "Таких ліцензій може бути видано дуже багато. Одна і та ж частота може використовуватися 5-10 разів в одному місці", - пояснив В.Олійник.

Водночас станом на 21 січня 2010 р. в Нацкоміссію не надходило жодної заявки на отримання ліцензій на згаданий частотний ресурс, проте свою зацікавленість в таких ліцензіях виразили близько 30 операторів, переважно регіональних. Вартість ліцензії на використання ресурсу 5,150-5,350 ГГц, за словами В.Олійника, залежно від регіону варіюватиметься і складе близько 50 тис. грн для одного регіону.

У НКРЗ стверджують, що відкриття доступу до згаданого ресурсу дозволить значно збільшити покриття населених пунктів України точками доступу до мережі інтернет за технологіями Wi-Fi і Wi-Max.