ua en ru

Nissan запускає у масове виробництво автомобілі з електронною рульовою системою

Японська Nissan запускає у масове виробництво автомобілі з електронною рульовою системою. З наступного року кермо деяких моделей Infiniti буде передавати імпульс від руху рук водія не колесам, а спеціальному комп'ютеру. Технологію називають steer-by-wire за аналогією з авіаційної fly-by-wire, повідомляє телеканал "Росія 24".

В минулому її демонстрував ряд автомобільних концернів. Зокрема, система була встановлена ​​на концепт Audi A2, показаний в 2011 р. Проте до масового виробництва її ще ніхто не доводив. Інженери Nissan кажуть, що steer-by-wire дозволить встановити кермо в будь-яку точку автомобіля, наприклад на заднє сидіння, а також дозволить управляти машиною за допомогою джойстика.

Переваги такої системи сьогодні не очевидні. Але в японській компанії роблять упор на те, що вона в майбутньому допоможе збільшити безпеку руху.

В окремих випадках комп'ютер буде приймати рішення самостійно, рятуючи автомобіль в аварійних ситуаціях.
Наприклад, якщо водій заснув. Крім того, комп'ютерне кермо позбавляє людину від необхідності відчувати всі нерівності дороги, що, однак, може не сподобатися багатьом "консервативним" водіям.

Nissan обіцяє, що нові автомобілі будуть оснащені функцією аварійного відключення steer-by-wire. Кермо може бути моментально "зчеплене" з колесами в разі потреби.

Крім спеціального комп'ютера, в майбутньому автомобілі з електронним кермом будуть оснащуватися системою радарів, лазерних сканерів і камер. Вони дозволять своєчасно приймати рішення про передачу функцій управління водієві або аварійному зміні курсу.

Читайте також: Японські автоконцерни згортають виробництво в Китаї