ua en ru

Неможливо підписати таке доповнення до газового контракту, за яким Україна буде купувати газу стільки, скільки захоче, - експерт.

За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Саприкіна, не можна підписати таке доповнення до газового контракту, де будуть прописані умови, що Україна купує газу стільки, скільки хоче. Експерт вважає, що мова повинна вестися про конкретні кількості газу.

Швидше за все, в цьому році чекати зміни контрактів у частині обсягів закупівлі Україною газу не слід, просто Росія кожного разу відзначатиме, що штрафи за недобір стягуватися не будуть, вважає він.

В.Саприкін зазначив, що він не очікував швидких результатів від візитів українських делегацій до Москви. «Росія - дуже жорсткий переговірник, та отримання миттєвих результатів не прогнозувалося», - резюмував він

Конкретних результатів під час переговорів міністра палива та енергетики і прем'єр-міністра досягнуто не було. Однак, навіть враховуючи те, що не підписано жодного документа, такі переговори корисні і повинні бути продовжені для вирішення нагальних проблем у газовій сфері, вважає В.Саприкін.

Що стосується подальшої купівлі газу Україною, то розроблений попереднім урядом газовий баланс має деякі слабкі місця, зокрема - обсяги газу, які Україна повинна закупити, дещо перевищують потреби. В.Саприкін вважає, що в цьому році, фактично, російський газ не буде закачуватися до підземних сховищ: «Оскільки в цьому році газ досить дорогий, то було накопичено достатній запас, тому уряд може заощадити».

Що ж стосується ГТС, то, на думку експерта, аргумент цей трохи застарів, і цінність його знизилася. «Ставки зросли, тепер мова йде про митний союз - тоді Росія може піти на значні поступки. Газотранспортний консорціум не підготовлений и всередині України, а анонсована Клюєвим концесія заборонена законодавством », - таку думку висловив В.Саприкін.