ua en ru

Недосконалість закону про вибори Президента України легітимізує фальсифікації під час проведення виборів, - М.Ставнійчук.

Недосконалість закону про вибори Президента України по суті легітимізує фальсифікації під час проведення виборів. Про це РБК-Україна заявила заступник глави Секретаріату президента України, представник Президента України в Конституційному суді України (КСУ) та Центральній виборчій комісії (ЦВК) України Марина Ставнійчук. Вона зазначила, що дозвіл включати в списки виборців громадян у день виборів "по суті легітимізує так звані "каруселі", коли громадяни можуть масово голосувати по декілька раз". Також вона повідомила, що до сьогодні КСУ не дав висновку стосовно норм Кримінального кодексу, що передбачають відповідальність за неодноразове голосування громадян в день виборів.

Вона нагадала, що на сьогодні Кримінальний кодекс передбачає покарання за подвійне і більше голосування одного і того ж самого громадянина на одній і тій самій дільниці, але Кримінальний кодекс нічого не говорить про покарання тих громадян, які голосуватимуть два і більше разів не на одній, а на різних виборчих дільницях. На думку М.Ставнійчук, що така норма до КК була прийнята навмисно, для того, щоб ускладнити роботу правоохоронних органів у виявленні та покаранні порушників виборчого законодавства.
Нагадаємо, під час президентських виборів 2004 р. одним з основних порушень було багаторазове голосування за відкріпними посвідченнями, які під час внесення змін до закону про вибори Президента України були скасовані.