ua en ru

Невизначеність терміну "пропаганда гомосексуалізму" може призвести до надмірного обмеження прав людини, - Лутковська

На думку уповноваженого Верховної Ради (ВР) України з прав людини Валерії Лутковської, відсутність тлумачення терміну "пропаганда гомосексуалізму" у законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)" може призвести до надмірного обмеження прав людини та до зловживань з боку службових та посадових осіб. Про це йдеться у відкритому зверненні Лутковської до депутатів ВР.

"Намагаючись заборонити "пропаганду гомосексуалізму", зазначений законопроект не дає жодного визначення цьому терміну, чим порушує обов'язкову вимогу правової визначеності норм закону, яка слідує з конституційних принципів верховенства права (ст. 8) та рівності перед законом (ст. 24)", - йдеться у зверненні.

На думку Лутковської, "відсутність визначення може призвести до надмірного обмеження прав... зокрема права на свободу вираження поглядів, що суперечитиме статті 34 Конституції України та міжнародним зобов'язанням держави у сфері захисту прав людини... Водночас, це також створить широке поле для зловживань з боку службових і посадових осіб, зокрема працівників органів внутрішніх справ, які на власний розсуд визначатимуть, що є "пропагандою гомосексуалізму" в кожному конкретному випадку".

Читайте також: Депутати хочуть ввести кримінальну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму